Turecký prezident Erdogan: Izrael je „sionistická teroristická organizácia“

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas stredajšieho prejavu v parlamente v Ankare označil Izrael za „sionistickú teroristickú organizáciu“ pre jeho vojnu v Gaze a zintenzívnenie pozemnej ofenzívy v Libanone.

„Pred rokom som vyhlásil, že Izrael stojí pred voľbou medzi štátom a teroristickou organizáciou a odvtedy sa Izrael správa ako sionistická teroristická organizácia, keď v Gaze spáchal najbrutálnejšiu genocídu minulého storočia,“ povedal Erdogan

Keď Izrael zintenzívňuje svoje vojenské operácie v Libanone a Gaze, Erdogan tiež zopakoval svoju kritiku západných mocností za podnecovanie regionálneho násilia.

“Chcel by som jasne povedať, že Izrael je páchateľom genocídy v Gaze, ale toto zverstvo je spáchané so silnou podporou západných krajín a ich vlád,” vyhlásil. “Tí, ktorí pred pódiom hovoria o prímerí a zdržanlivosti, naďalej v zákulisí poskytujú Izraelu všetky druhy zbraní, munície a spravodajskej podpory.”

Erdogan v príhovore k zákonodarcom zdôraznil hrozbu eskalácie napätia po minulotýždňovom iránskom raketovom útoku na Izrael, ktorý posunul Blízky východ bližšie k totálnej regionálnej vojne. Erdogan už dlho kritizuje postup Izraela v Gaze od začiatku vojny v októbri 2023. Na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov v septembri vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby vytvorilo „alianciu ľudskosti“ proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho „vražednej siete“.

Možno Vás bude zaujímať