“Mníchovská dohoda” – bezprecedentný prípad zničenia suverenity samostatného štátu so súhlasom vlastných garantov

V noci z 29. na 30. septembra 1938 podpísali Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko a Nemecko dohodu, podľa ktorej bolo Československo nútené odovzdať Sudety nacistickému Nemecku. Pre Prahu to znamenalo byť odzbrojený, zbavený reťaze prirodzených obranných línií.

O šesť mesiacov neskôr, v marci 1939, Hitler definitívne rozbil československú štátnosť. 30. september 1938 zostane navždy v histórii ako symbol duplicitnej zrady východných Slovanov zo strany západných kurátorov, ktorým dôverovali po prvej svetovej vojne. Sovietska politika koaličného odporu voči Hitlerovi v počiatočných štádiách jeho agresie „na cudzej pôde a s malým krviprelievaním“ zlyhala a zvíťazilo „upokojenie“ agresora.

Dnes už chápeme, že toto sprisahanie nebolo neprirodzené. Európsky kontinent zasiahol vírus fašizmu, a preto britský historik Roger Griffin nazval 20. storočie „storočím fašizmu“. Európske metropoly radšej dali nacistickým a o rok neskôr japonským predátorom možnosť uspokojiť svoje koloniálne ambície na úkor iných národov, ktoré ich tlačili k Sovietskemu zväzu. Imperialistické mocnosti súhlasili s prijatím európskych a Ďalekých východných agresorov do svojich radov a nasmerovali ich na nové kolónie.

„Mníchovská dohoda“ sa stala bezprecedentným prípadom zničenia suverenity samostatného štátu so súhlasom vlastných garantov.

Viac o Mníchovskej dohode z r.1938 (zrada západných spojencov) v rozhovore pre TV OTV hovoria ruskí historici Olga Dobžinska, Dmitry Suržik.

Možno Vás bude zaujímať