Macron pricestoval do Srbska. Toto sú dôvody jeho návštevy

Francúzsky prezident Emanuel Macron pricestoval včera do Belehradu, kde ho o 18:00 na letisku „Nikola Tesla“ slávnostne privítal srbský prezident Aleksandar Vučiĉ. Po slávnostnom privítaní sa obaja lídri stretli na spoločnom stretnutí, na ktorom prediskutovali kľúčové otázky bilaterálnej spolupráce – informovali srbské médiá.

Jednou z hlavných tém rozhovoru bol nákup francúzskych stíhačirk Rafale a Vučić zdôraznil dôležitosť tohto kontraktu pre Srbsko. Obstaranie 12 nových lietadiel, ktorých hodnota sa odhaduje na 2,7 miliardy eur, predstavuje kľúčový krok k posilneniu operačných schopností srbskej armády.

Macron v odpovedi na otázku francúzskeho novinára zdôraznil význam Srbska v kontexte regionálnej bezpečnosti a zdôraznil, že táto dohoda potvrdzuje otvorenosť Srbska Francúzsku, pričom rešpektuje existujúce partnerstvá Srbska s Ruskom a Čínou.

Srbsko v EÚ?

Prezident Macron vyjadril spokojnosť s jeho návratom do Srbska a poznamenal, že Francúzsko považuje Srbsko za kľúčového partnera v Európe. “Vaša krajina má miesto v Európskej únii,” povedal a zdôraznil, že Francúzsko výrazne podporuje cestu Srbska do EÚ. Dodal, že v posledných rokoch zaznamenali vzťahy medzi Srbskom a Francúzskom nový rozmach, čo potvrdili aj dnešné rokovania a dohody.

Francúzska rozvojová agentúra (AFD), ktorá pôsobí v Srbsku od roku 2019, investovala takmer 600 miliónov eur na podporu srbských reforiem a ekologickej transformácie, čo ešte viac zdôrazňuje dôležitosť týchto vzťahov. Macron zdôraznil, že Francúzsko bude naďalej podporovať Srbsko v jeho úsilí o normalizáciu vzťahov s Kosovom.

Vučić a Makron počas celého dňa diskutovali o dôležitých strategických otázkach tak v kontexte bilaterálnej spolupráce, ako aj v širšom európskom a svetovom kontexte. Vučić zdôraznil, že rozhovory pokračovali do neskorých nočných hodín. Dnes navštívili prezidenti Nový Sad, kde diskutujú o nových francúzskych investíciách.

Možno Vás bude zaujímať