Ukrajinský generál sa zúčastnil na tajnom stretnutí s veliteľmi NATO v Nemecku, píše Bild

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Alexander Pavľuk sa v Nemecku tajne stretol s veliteľmi pozemných síl z 35 prevažne európskych krajín, informoval denník Bild s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa novín sa stretnutie za zatvorenými dverami uskutočnilo v Drážďanoch v dňoch 27. až 29. augusta za zvýšených bezpečnostných opatrení. Podujatie sa konalo na pozvanie náčelníka generálneho štábu nemeckej armády generálporučíka Alfonsa Maisa.

USA zastupoval veliteľ americkej armády v Európe a Afrike Darryl Williams. Účastníci podujatia dostali pokyn nezverejňovať žiadne informácie o stretnutí na sociálnych sieťach, aby sa nestalo terčom špionážnych útokov, uvádza Bild. Na podujatí boli predstavené najnovšie modely nemeckej vojenskej techniky, ako napríklad systém protivzdušnej obrany Skyranger s kolesovým pohonom za 18 miliónov eur, ktorý dokáže zostreliť drony zo vzdialenosti 3 kilometrov. Jednou z ďalších vystavených zbraní bola bezposádková kolesová húfnica RCH-155 za 10 miliónov eur, ktorá dokáže zasiahnuť ciele za pohybu. Ukrajina má v roku 2025 prevziať 54 takýchto húfnic. 

Možno Vás bude zaujímať