Francúzsky politik vyzýva EÚ, aby prestala pomáhať Kyjevu, ak stojí za výbuchmi na Nord Stream

Európska únia musí zastaviť akúkoľvek pomoc Ukrajine, ak sa preukáže jej účasť na výbuchoch na plynovode Nord Stream, povedal pre agentúru TASS líder francúzskej strany Patrioti Florian Philippot.

Ak sa ukáže, že Ukrajina je zodpovedná za tieto výbuchy, malo by sa to interpretovať ako akt agresie voči nám, čo spochybní celú spoluprácu s touto krajinou, nehovoriac o finančnej a vojenskej podpore pre ňu,” povedal.

Vyčítal “opatrnícke mlčanie francúzskych orgánov a vedenia Európskej únie o sabotáži na plynovode Nord Streams.”

Poznamenal tiež, že teória, podľa ktorej sabotáž na plynovode spáchala skupina šiestich Ukrajincov bez akejkoľvek vonkajšej podpory, “vyzerá nepravdepodobne.” Noviny Sueddeutsche Zeitung (SZ) predtým informovali, že nemecká federálna prokuratúra vydala zatykač na ukrajinského inštruktora potápania, ktorý je podozrivý z toho, že zohral úlohu pri sabotáži na plynovodoch Nord Stream.

Hoci posledné známe miesto pobytu podozrivého bolo v Poľsku, údajne sa odsťahoval. Nemeckí prokurátori vyšetrujú aj ďalších dvoch ukrajinských inštruktorov potápania vrátane jednej ženy, uviedli noviny SZ. Všetci traja sú podozriví, že spolu tvorili posádku jachty Andromeda, ktorá je v centre nemeckého vyšetrovania. Plavidlo mohlo byť použité na dodávku výbušnín do plynovodov.

Medzitým podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Márie Zacharovovej sa západné vyšetrovanie týchto výbuchov zameriava na vyhýbanie sa zodpovednosti. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zasa uviedol, že nepochybuje o tom, že sabotážny čin na Nord Streams bol spáchaný s podporou Spojených štátov.

Ruská generálna prokuratúra začala konanie vo veci obvinenia z medzinárodného terorizmu. 

Možno Vás bude zaujímať