Sused Ukrajiny posiela na hranicu tretinu armády: “Stiahnutie vojsk by sa rovnalo smrti”

Zatiaľ čo v Kurskej oblasti pokračujú boje, ďalšia krajina v regióne sa aktívne pripravuje na možné eskalovanie konfliktu a rozšírenie na širší región. Tu je to, o čo ide.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko potvrdil, že jeho krajina poslala k ukrajinským hraniciam asi tretinu svojej armády, uvádza Ukrajinska Pravda. Tento krok odôvodnil prítomnosťou viac ako 120-tisíc ukrajinských vojakov v blízkosti hraníc, čo považuje za hrozbu pre bezpečnosť Bieloruska.

V rozhovore pre ruskú televíziu Rossija Lukašenko uviedol, že Bielorusko umiestnilo svoje sily na strategické pozície pozdĺž celej hranice s Ukrajinou, aby zabezpečilo obranu v prípade vojenského konfliktu. “Pre ich agresívnu politiku (Ukrajiny) sme museli naše jednotky umiestniť na hranici,” povedal Lukašenko.

Ukrajinské sily sú podľa neho sústredené pri hraniciach, pretože očakávajú, že ruské sily by mohli postúpiť cez územie Bieloruska. Prezident tiež spomenul, že ruské raketové systémy Iskander rozmiestnené v republike sú vybavené raketami s jadrovými hlavicami a sú pripravené vykonávať útoky taktickými jadrovými zbraňami.

Neexistuje žiadne stiahnutie

Lukašenko tiež varoval, že ukrajinské drony neustále narúšajú juhovýchodné hranice Bieloruska. “Upozornili sme ich, samozrejme, naša protivzdušná obrana to vidí, zostrelili sme ciele, ale to už je invázia na naše územie,” dodal na margo situácie s ukrajinskými útočnými dronmi, ktoré zostrelial bieloruská vzdušná obrana 9. augusta – informuje o tom ruská RIA Novosti.

Lukašenko tiež zdôraznil, že stiahnutie bieloruských jednotiek od ukrajinských hraníc by sa rovnalo “smrti”, keďže sa domnieva, že Bielorusko je priamo zapojené do vojnových udalostí odohrávajúcich sa v regióne. “Vojna pokračuje,” uzavrel Lukašenko s odkazom na vážnosť situácie.

Tieto vyhlásenia prichádzajú v kontexte rastúceho napätia v regióne, pričom Bielorusko zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu v rusko-ukrajinskom konflikte.

Možno Vás bude zaujímať