Poľsko prijalo zákon, ktorý umožňuje pohraničnej stráži strieľať nelegálnych migrantov

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal zákon, ktorý výrazne rozširuje právomoci armády, polície a pohraničnej stráže pri používaní strelných zbraní a zároveň ich zbavuje trestnej zodpovednosti v takýchto situáciách.

Nový zákon umožňuje poľskej armáde vykonávať mierové operácie vrátane pohraničných situácií s upravenými predpismi na používanie strelných zbraní bezpečnostnými zložkami. Zákon tiež zavádza trestnoprávnu imunitu pre vojakov, ktorí konajú pri obrane svojich životov alebo životov iných, najmä na hraniciach, čo predstavuje významnú zmenu v súčasnom právnom rámci – píše Al Mayadeen.

Korene tohto zákona spočívajú v migračnej kríze, ktorá zachvátila poľsko-bieloruskú hranicu od roku 2021, keď sa desaťtisíce migrantov pokúsili dostať do Európskej únie cez Bielorusko. Poľské úrady reagovali sprísnením hraničných kontrol a nasadením vojenského personálu.

Poľsko obvinilo Bielorusko z úmyselného podnecovania migračnej krízy s cieľom destabilizovať región, zatiaľ čo EÚ pohrozila dodatočnými sankciami voči Minsku, uvádza Reuters . Uzavretie poľskej hranice s Bieloruskom vyvolalo diplomatické napätie, pričom Minsk obvinil Varšavu z „neľudských“ krokov.

Kontroverzia a kritika

Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že nový zákon zabezpečí lepšiu a efektívnejšiu ochranu hraníc a zároveň zvýši bezpečnosť vojakov. “Tento zákon umožní ešte lepšie, efektívnejšie chrániť hranicu a iné miesta, pričom zvýši aj bezpečnosť poľských vojakov,” upozornil Duda.

Prijatie zákona však vyvolalo silné reakcie – kritici varujú, že zákon porušuje poľskú ústavu, najmä vo vzťahu k princípom ochrany ľudských práv. Líderka ľavicového poslaneckého klubu Anna Maria Zukowska zákon ostro odsúdila a tvrdila, že ohrozuje základné ústavné právo na ochranu ľudských životov, nielen hraníc.

Navyše Michael O’Flaherty, komisár Rady Európy pre ľudské práva, vyzval poľské orgány, aby túto politiku prehodnotili. Vo svojom liste poukázal na to, že medzinárodné právo od štátov vyžaduje, aby minimalizovali použitie sily a znížili negatívne dôsledky takéhoto konania.

Možno Vás bude zaujímať