Zamerali sa na východnú Európu a Balkán: Nový tajomník NATO hľadá zástupcu z východnej Európy

Budúci generálny tajomník Mark Rutte už pred nástupom do čela NATO študuje kandidátov na post svojho zástupcu. Súčasný námestník Mircea Geoană podľa informácií získaných zo zdrojov NATO odstúpi z tejto pozície a bude kandidovať v rumunských prezidentských voľbách.

Medzi kandidátkami na túto významnú pozíciu sa zvýrazňujú dve ženy z krajín východnej Európy – Macedónska a Bulharska. Podľa bývalej hovorkyne NATO Oany Lungescu sa očakáva, že námestník generálneho tajomníka by mal pochádzať z východnej Európy, čo zodpovedá širším ambíciám aliancie posilniť jej východné členské štáty.

Jednou z popredných kandidátok je Radmila Šekerinská , bývalá ministerka obrany Macedónska, ktorá zohrala kľúčovú úlohu pri vstupe svojej krajiny do NATO v roku 2020. Šekerinská je známa svojím prozápadným postojom a vystupuje ako kritik Ruska. Druhou kandidátkou je Mariya Gabriel , bývalá bulharská podpredsedníčka vlády a európska komisárka.

Výber kandidátov čoskoro

Na zabezpečenie stability aliancie potrebuje Rutte zástupcu, ktorý bude schopný strategicky reagovať na geopolitické výzvy, ako aj na výzvy v regióne západného Balkánu. Majda Ruge , senior politická poradkyňa Európskej rady pre zahraničné vzťahy, označila Šekerinskú za ideálneho človeka na túto pozíciu vzhľadom na jej znalosti regiónu a jej politické skúsenosti.

Radmila Šekerinská 

Mariya Gabriel

Obidve kandidátky napriek svojej kvalifikácii pochádzajú z krajín, ktoré bojujú s korupciou. Transparency International zaradila Bulharsko na 67. miesto v indexe vnímania korupcie, kým Macedónsko je na 76. mieste. Tieto hodnotenia vyvolávajú otázku, či ich vnútropolitický kontext ovplyvní ich schopnosť plniť si povinnosti zástupcu generálneho tajomníka NATO.

Hoci Šekerinska a Gabriel sú najvýznamnejšími kandidátmi, v súboji boli spomenutí aj ďalší kandidáti vrátane bývalého lotyšského premiéra 
Krišjānisa Kariņša , ako aj potenciálne návrhy z Poľska a Turecka. Úloha zástupcu generálneho tajomníka je v NATO čoraz dôležitejšia a od Marka Rutteho sa očakáva, že čoskoro prijme rozhodnutie o tom, kto ho bude v novej funkcii nasledovať.

Možno Vás bude zaujímať