Japonsko sa snaží regulovať panický nákup, keďže sa šíria obavy z veľkého zemetrasenia

Na prvý pohľad zemetrasenie, ktoré vo štvrtok zasiahlo juh Japonska nebolo veľkým problémom. Zemetrasenie s magnitúdou 7,1 spôsobilo len malé škody.

Po zemetrasení však rýchlo nasledovalo varovanie – také, ktoré ešte nebolo doposiaľ vydané.

Japonská meteorologická agentúra uviedla, že existuje zvýšené riziko “veľkého zemetrasenia”. Japonský premiér zrušil dokonca plánovanú cestu na summit v Strednej Ázii, ktorý má byť na budúci týždeň.

Čoho sa Japonsko obáva?

Japonsko je krajina zvyknutá na zemetrasenia. Sedí na “Ohnivom kruhu” a v dôsledku toho zažije asi 1500 zemetrasení ročne.

Drvivá väčšina spôsobí len malé škody, no nejaké sú – ako napríklad tá, ktorá v roku 2011 zasiahla magnitúdu 9,0 a vyslala cunami na severovýchodné pobrežie a zabila viac ako 18 000 ľudí.

Ale to zemetrasenie, ktorého sa úrady obávajú teraz, že môže zasiahnuť v tomto hustejšie obývanom regióne na juhu, by mohlo byť v absolútne najhoršom scenári ešte smrteľnejšie a desivejšie.

Zemetrasenia pozdĺž žľabu Nankai – oblasti seizmickej aktivity, ktorá sa tiahne pozdĺž japonského tichomorského pobrežia , už majú na svedomí tisíce úmrtí.

V roku 1707 spôsobila trhlina v celej dĺžke 600 km druhé najväčšie zemetrasenie, aké kedy bolo v Japonsku zaznamenané a po ňom nasledoval výbuch hory Fudži.

Japonci v panike nakupujú

Japonské úrady vyzvali ľudí, aby sa vyhli hromadeniu zásob, keďže obavy z možného veľkého zemetrasenia dnes podnietili dopyt po zásobách, píše AFP.

V prvom takomto varovaní meteorologická agentúra uviedla, že silné zemetrasenie je pravdepodobnejšie po zemetrasení s magnitúdou 7,1 v južnom Japonsku z 8. augusta, ktoré zranilo 14 ľudí. Predpovede zemetrasení sú stále náročnou úlohou a mnohé agentúry sa snažia vytvoriť lepšie matematické modely a vzory na predpovedanie budúcich zemetrasení. Takéto pokusy však stále nie sú obzvlášť úspešné.

Supermarket v Tokiu dnes vyvesil nápis ospravedlňujúci sa zákazníkom za nedostatok určitých produktov pripisovaný „správam v médiách súvisiacich so zemetrasením“.

„Prichádzajú potenciálne obmedzenia predaja,“ hlásal nápis s tým, že predaj balenej vody sa už „racionalizuje“ z dôvodu „nestabilnej“ dodávky. Webová stránka japonského giganta Rakuten ukázala, že prenosné toalety, konzervy a balená voda sú na vrchole zoznamu najžiadanejších položiek. Niektorí obchodníci pozdĺž tichomorského pobrežia tiež hlásili silný dopyt po podobných dodávkach.

Varovanie pred možným silným zemetrasením sa vzťahuje na „subdukčnú zónu“ Nankai Trough medzi dvoma tektonickými platňami v Tichom oceáne, kde sa v minulosti vyskytli silné zemetrasenia. Je to miesto ničivých zemetrasení o sile osem alebo deväť stupňov Richterovej stupnice každé jedno alebo dve storočia a centrálna vláda už skôr odhadla, že ďalšie veľké zemetrasenie by tam mohlo zasiahnuť v najbližších 30 rokoch s asi 70-percentnou pravdepodobnosťou.

Odborníci však zdôrazňujú, že riziko, aj keď je vysoké, je stále nízke a ministerstvo pôdohospodárstva a rybolovu vyzvalo ľudí, “aby sa zdržali nadmerného hromadenia tovaru”. Zemetrasenie s magnitúdou 5,3 zasiahlo 9. augusta región Kanagawa neďaleko Tokia, spustilo núdzové poplachy na mobilných telefónoch a nakrátko zastavilo vysokorýchlostné vlaky. Väčšina seizmológov sa domnieva, že zemetrasenie z 9. augusta priamo nesúviselo s veľkým zemetrasením v Nankai, pričom uvádzajú, že sú od seba príliš ďaleko.

Na platforme X sa však hromadia príspevky, ktoré zneužívajú a posilňujú obavy. Verejnoprávna televízia NHK uviedla, že spam správa maskovaná ako užitočná rada súvisiaca so zemetrasením sa každých pár sekúnd uverejňuje na sieti X , pričom užívatelia sú presmerovaní na internetový obchod. Takéto príspevky „pre užívateľov čoraz viac sťažujú získavanie skutočných informácií o zemetraseniach,“ píše NHK .

Japonské súostrovie so 125 miliónmi ľudí, ktoré sa nachádza na vrchole štyroch veľkých tektonických platní, zažije každý rok približne 1 500 zemetrasení.

Možno Vás bude zaujímať