Srbsko varuje účastníkov pred porušovaním zákona počas dnešných protestov. Rusko uviedlo, že za organizáciou týchto nepokojov sú západné krajiny

Ministerstvo vnútra Srbska varovalo ľudí, ktorí sa plánujú zúčastniť na proteste v Belehrade 10. augusta, že ak sa zhromaždenie zvrhne na násilie, budú postavení pred súd.

“Ministerstvo vnútra vyzýva všetkých účastníkov protestu naplánovaného na 10. augusta 2024 v Belehrade, aby sa správali v súlade s ústavou a zákonmi Srbskej republiky, najmä so zákonom o verejných zhromaždeniach. Pokojné zhromaždenia sú podľa zákona povolené, ale násilie ohrozujúce bezpečnosť ľudí a majetku, ako aj bezpečnosť Srbskej republiky, nie je dovolené. Ministerstvo vnútra je zodpovedné za bezpečnosť všetkých občanov a za zachovanie verejného poriadku a pokoja. Každý, kto poruší zákon, bude sankcionovaný a stíhaný. Násilie v uliciach Belehradu, ako aj útoky na vládne inštitúcie, zahraničné diplomatické a konzulárne misie a členov ministerstva vnútra nebudú tolerované,” uviedol vo vyhlásení minister vnútra Ivica Dačić.

Minister, ktorý je zároveň podpredsedom vlády, povedal, že príslušníci ministerstva vnútra budú protest fotografovať a filmovať, aby zaznamenali prípadné porušenia.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v piatok uviedol, že Rusko varovalo vedenie krajiny, že v krajine prebiehajú prípravy na usporiadanie masových nepokojov a organizátormi sú predstavitelia západných krajín. Povedal, že orgány činné v trestnom konaní konajú na základe tipu a “ľudia, ktorí fantazírujú, že niečo získajú silou, nezískajú nič”. 

Možno Vás bude zaujímať