Mali prerušilo diplomatické styky s Ukrajinou kvôli podpore teroristov zo strany Kyjeva

Úrady Mali oznámili rozhodnutie prerušiť diplomatické vzťahy s Ukrajinou s odvolaním sa na podporu teroristických formácií v tejto africkej krajine zo strany Kyjeva, informoval v pondelok spravodajský portál aBamako s odvolaním sa na komuniké malijskej vlády.

Podľa dokumentu boli orgány Mali zmätené po vyhlásení Andreja Jusova, hovorcu Hlavného riaditeľstva rozviedky Ukrajiny, o účasti jeho krajiny na útoku ozbrojených teroristických skupín na príslušníkov malijských obranných a bezpečnostných síl koncom júla v severovýchodnom regióne Tinzaouaten, ktorý hraničí s Alžírskom.

Malijská vláda tiež upozornila na nedávne vyhlásenia ukrajinského veľvyslanca v Senegale Jurija Pivovarova, ktorý “prejavil jednoznačnú podporu svojej krajiny medzinárodnému terorizmu, najmä v Mali.” Takéto závažné obvinenia, ktoré ukrajinské orgány nevyvrátili ani neodsúdili, poukazujú na zjavnú oficiálnu podporu ukrajinskej vlády terorizmu v Afrike, v Saheli a najmä v Mali,” uvádza sa v dokumente.

Po dôkladnom preskúmaní situácie prechodná vláda Malijskej republiky zdôrazňuje, že konanie v mene ukrajinských orgánov porušuje suverenitu Mali, predstavuje agresiu a poskytuje podporu medzinárodnému terorizmu, čo je hrubým porušením medzinárodného práva vrátane Charty OSN,” uvádza sa v dokumente.

Prechodná vláda Mali “dôrazne odsudzuje túto ukrajinskú agresiu a nepriateľstvo kyjevských orgánov, ktoré sú v rozpore s pozíciou neutrality, ktorú zastávajú orgány Mali, ktoré vždy vyzývali na mierové riešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou,” uvádza sa v komuniké.

Po priznanej účasti Ukrajiny na zjavnej agresii voči Mali sa prechodná vláda africkej krajiny rozhodla “okamžite prerušiť diplomatické vzťahy medzi Malijskou republikou a Ukrajinou,” dodáva sa v dokumente. 

Možno Vás bude zaujímať