Ukrajinská delegácia pred odmietnutím rozhovorov plne podporovala štatút krajiny bez bloku – ruské MZV

Ukrajinskí vyjednávači plne podporovali štatút nezúčastnenej krajiny pred tým, ako na jar 2022 upustili od rokovaní s Ruskom, povedal v rozhovore pre agentúru TASS riaditeľ druhého odboru ruského ministerstva zahraničných vecí pre SNŠ Alexej Poliščuk.

“Štatút nezúčastnenej krajiny bol zakladajúcim ustanovením rusko-ukrajinského návrhu mierovej zmluvy, o ktorom sa rokovalo v Bielorusku a Turecku na jar 2022. Až do jednostranného odchodu z týchto rokovaní ho ukrajinská strana úplne podporovala,” poznamenal diplomat, ktorý zdôraznil, že Ukrajina sa musí vrátiť k prameňom svojej suverenity.

“Neutralita, odmietnutie členstva v NATO, odklon od nacistickej ideológie, rešpektovanie práv ruskojazyčných občanov a etnických menšín sú najlepšími zárukami bezpečnosti a štátnosti Ukrajiny,” dodal Polishchuk.

Diplomat zopakoval, že neutralita a neblokový štatút sú základom ukrajinskej štátnosti, pričom sú zakotvené vo Vyhlásení o štátnej suverenite Ukrajiny z roku 1990 a potvrdené v ďalších dokumentoch.

“Odmietnutie ašpirácií Kyjeva na členstvo v NATO je jedným z kľúčových prvkov iniciatívy ruského prezidenta na urovnanie ukrajinskej krízy. Rovnako ako stiahnutie vojsk z ústavných ruských území a uznanie nových územných pomerov.”

Na záver dodal, že od začiatku špeciálnej vojenskej operácie Rusko a Ukrajina rokujú, najprv v Bielorusku a koncom marca 2022 v Istanbule. Dovtedy delegácie parafovali návrh dohody, ktorý obsahoval najmä záväzky Ukrajiny o neutrálnom nezúčastnenom štatúte a odmietnutie rozmiestnenia cudzích zbraní vrátane jadrových na svojom území. Ukrajina však jednostranne prerušila proces rokovaní.

Ako neskôr priznal vedúci ukrajinskej delegácie David Arakhamia, stalo sa tak na naliehanie vtedajšieho britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý uskutočnil osobitnú cestu do Kyjeva.

Možno Vás bude zaujímať