Čína: “Na americké obmedzenia budeme reagovať rovnako”

Peking bude tiež reagovať na obmedzenia americkej administratívy, pokiaľ Washington nezmení kurz, povedal Liu Pengyu , hovorca čínskeho veľvyslanectva v USA, v komentári k novým americkým obmedzeniam voči čínskym predstaviteľom za údajné porušovanie ľudských práv.

Obmedzenia, ktoré oznámilo ministerstvo zahraničia USA, podľa neho „vážne porušujú medzinárodné právo a základné normy, ktoré upravujú medzinárodné vzťahy“. Čína je rozhodne proti a dôrazne to odsudzuje,” zdôraznil diplomat a dodal, že “záležitosti Sin-ťiangu, Tibetu a Hongkongu sú vnútornými záležitosťami Číny a žiadna cudzia krajina nemá právo do nich zasahovať.”

Podľa hovorcu čínskeho veľvyslanectva Peking “vyzýva USA, aby prestali ohovárať Čínu” a “ukončili svoje nezákonné jednostranné sankcie voči čínskym predstaviteľom”. “Ak USA odmietnu zmeniť kurz, Čína neustúpi a bude reagovať rovnako,” zdôraznil.

Peking vysvetľuje, že týmto regiónom pomáha

Čínsky diplomat poukázal na sociálnu stabilitu v autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde „ľudia všetkých etnických skupín požívajú slobodu vierovyznania v súlade so zákonom a jazyky a kultúry etnických menšín vrátane Ujgurov sú chránené“. Okrem toho Liu poznamenal „silný ekonomický rozvoj, sociálny zmier a stabilitu“ v Tibete.

Zdôraznil tiež, že „od implementácie nariadenia o ochrane národnej bezpečnosti v Hongkongu sa tam opäť nastolila sociálna stabilita a rozvoj“ „a že sloboda tlače a prejavu v Hongkongu sú lepšie chránené“.

Medzitým podľa čínskeho diplomata “takzvanú nadnárodnú represiu” vymyslela americká strana vykonštruovaním a kombinovaním “dôkazov” na stíhanie predstaviteľov verejnej bezpečnosti a iných čínskych vládnych predstaviteľov. “Čína je rozhodne proti,” dodal.

Ministerstvo zahraničných vecí USA včera oznámilo zavedenie vízových obmedzení voči čínskym predstaviteľom, o ktorých sa Washington domnieva, že sú zapojení „do represií voči marginalizovaným náboženským a etnickým komunitám“ v Sin-ťiangu, Hongkongu a Tibete, ako aj do „nadnárodných represií na celom svete“.

Možno Vás bude zaujímať