Pre Ukrajinu sa pripravuje veľký plán. Ukončí tento muž vojnu?

Maďarský premiér Viktor Orbán a bývalý americký prezident Donald Trump opäť vyvolávajú kontroverzie. Orbán sa vo štvrtok stretol s bývalým americkým prezidentom, aby okrem iného diskutoval aj o Ukrajine po summite NATO vo Washingtone, kde bol hlavnou témou konflikt v tejto krajine. Tu sú prvé reakcie zo stretnutia.

“Mierová misia 5.0. Bolo mi cťou navštíviť prezidenta (Trumpa) dnes v Mar-a-Lago. Hovorili sme o spôsoboch, ako dosiahnuť mier“ – píše na sociálnej sieti X maďarský premiér s tým, že má dobré správy a Trump to „vyrieši“ v narážke na konflikt na Ukrajine.

Orban tiež minulý mesiac uviedol, že „prezident USA je jedinou osobou vo vesmíre, ktorá by mohla uskutočniť dva rozhodujúce hovory v Kyjeve a Moskve“, pričom zdôraznil kľúčovú úlohu, ktorú by podľa neho zohral Donald Trump, keby prebral úlohu amerického prezidenta.

Orbán zdôraznil, že ho v konflikte nezaujímajú ciele Ruska a Ukrajiny, ale želá si len rýchle ukončenie vojny. Vyjadril tiež presvedčenie, že konflikt by nedosiahol také rozmery, keby Angela Merkelová bola stále nemeckou kancelárkou. Orbánov prístup vyvolal veľkú pozornosť najmä preto, že sa na tohtotýždňovom summite NATO vyhýbal akémukoľvek kontaktu s Bidenom a nepožiadal s ním o bilaterálne stretnutie, uvádzajú tri zdroje oboznámené s prípravami summitu – uviedol Guardian.

Západ sa pripravuje na Trumpa

Návšteva nasledovala po stretnutiach Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, čo otvorilo dvere špekuláciám, že Orbán vystupuje ako sprostredkovateľ medzi Trumpom, ktorý dúfa, že na jeseň v amerických prezidentských voľbách získa ďalší prezidentský mandát a ruským prezidentom.

Orbánove stretnutia a diplomatické manévre môžu mať ďalekosiahlejší vplyv na medzinárodné vzťahy a stabilitu, keďže Trump a jeho spojenci pripravujú pôdu pre potenciálny návrat do Bieleho domu. Prípravy na nové funkčné obdobie prezidenta Trumpa v zákulisí zahŕňajú intenzívnu diplomatickú aktivitu a stretnutia na vysokej úrovni.

“Svet nebol pripravený na Trumpa v roku 2016. Tentoraz túto chybu neurobí.” – píše POLITICO. Americkí spojenci v NATO sa totiž už radia s poradcami Donalda Trumpa a uskutočňujú vzájomné tajné stretnutia, aby položili základy jeho návratu.

Viac ako šesť mesiacov pred nástupom nového prezidenta USA do úradu existuje v celej aliancii NATO aj mimo nej intenzívne úsilie o zvládnutie potenciálneho presunu moci v Amerike. Vzhľadom na to, že prezident Joe Biden zle kandiduje vo svojej kandidatúre na znovuzvolenie, mnohí spojenci predpovedajú, že budúci rok budú mať do činenia s novou Trumpovou administratívou.

Možno Vás bude zaujímať