Putin: “BRICS by si mohol vytvoriť svoj vlastný parlament”

BRICS by v budúcnosti mohol vytvoriť parlamentný orgán, povedal ruský prezident Vladimir Putin v príhovore k účastníkom 10. parlamentného fóra BRICS v Petrohrade. Putin povedal, že pravidelné stretnutia zákonodarcov z krajín BRICS pomôžu v procese zriaďovania parlamentu.

„BRICS zatiaľ nemá vlastnú parlamentnú inštitúciu,“ upozornil. “Verím však, že táto myšlienka sa v budúcnosti určite zrealizuje,” povedal Putin. “Som presvedčený, že fórum tento proces uľahčí,” dodal ruský prezident.

Ruský prezident ocenil úsilie predstaviteľov nadviazať väzby medzi členskými krajinami BRICS a riešiť otázky sociálno-ekonomického rozvoja, zlepšiť blahobyt národov, znížiť medzinárodné napätie a vytvoriť “spravodlivejší, demokratickejší, multipolárny svetový poriadok”.

„Vznik svetového poriadku, ktorý odráža skutočný vzťah síl a novú geopolitickú, ekonomickú a demografickú realitu je zložitý proces, často bolestivý. Je to predovšetkým kvôli tvrdému odporu takzvaných vládnucich elít”, povedal.

BRICS ako protiváha pokusu o „monopol“

Putin ďalej poukázal na tlak na štáty s nezávislými pozíciami a uviedol, že nátlak, jednostranné sankcie, selektívne uplatňovanie obchodných pravidiel a vydieranie, sa používajú proti medzinárodnému právu.

„Konajúc proti historickej logike a často na úkor dlhodobých záujmov vlastných národov sa teraz snažia nastoliť akýsi poriadok na základe svojich takzvaných pravidiel, ktoré nikto nevidel, nikto o nich nediskutoval a nikto to nikdy neprijal,“ povedal Putin. „Tieto pravidlá boli napísané a prispôsobené nanovo pre každú situáciu v záujme tých, ktorí sú považovaní za výnimočných. To je presne príklad tradície klasického kolonializmu“, uviedol Putin.

“BRICS medzitým uprednostňuje pozitívne zmeny v globálnej ekonomike so zameraním na zvýšenie podielu národných mien v obchode a investíciách a rozvoj bezpečných a spoľahlivých finančných nástrojov a mechanizmov vzájomného vyrovnania,” dodal.

Na okraj fóra Putin usporiadal samostatné stretnutia s lídrami čínskeho a tanzánijského parlamentu Zhao Leji a Tuliou Acksonovou .

BRICS, založená v roku 2009 s Brazíliou, Ruskom, Indiou a Čínou, pridala v roku 2011 Južnú Afriku, čím rozšírila svoj názov vytvorený z prvých písmen názvov zakladajúcich krajín na BRICS. V decembri minulého roka sa k skupine pripojilo ďalších šesť krajín, no rozhodla sa ponechať si svoj doterajší názov.

Možno Vás bude zaujímať