Má Orban tajné plány? Obchádza Bidena a EÚ a stretáva sa s Trumpom

Maďarský premiér Viktor Orbán sa vo štvrtok na Floride stretne s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Návšteva nasledovala po stretnutí lídrov krajín NATO vo Washingtone a po stretnutí Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. 

Stretnutie by mohlo vyvolať obavy, že maďarský líder pracuje ako sprostredkovateľ medzi Putinom a Trumpom – píše The Guardian. Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Európskej únii 1. júla a predstavitelia EÚ kritizovali Orbánove cesty a tvrdili, že by mohli podkopať pozície EÚ ku globálnym otázkam.

Stretnutie je súčasťou Orbánovho úsilia o vyjednanie mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom ale bez akýchkoľvek stretnutí so súčasným americkým prezidentom Joe Bidenom. Orbánov prístup vyvolal značnú pozornosť, keďže sa na tohtotýždňovom summite NATO vyhýbal akémukoľvek kontaktu s Bidenom a nepožiadal s ním o bilaterálne stretnutie, uvádzajú tri zdroje oboznámené s prípravami summitu.

“Liberálny medzinárodný poriadok je pod veľmi vážnym útokom,” povedal bývalý predstaviteľ maďarskej kontrarozviedky Péter Buda . „Orbán hazarduje s krachom toho poriadku a vsádza na to, že sa mu podarí zabezpečiť výhodnejšiu pozíciu tým, že sa pripojí k rastúcim mocnostiam na východe.

Kľúčový moment v zahraničnopolitickej kariére

Péter Krekó , riaditeľ výskumného inštitútu Political Capital, verí, že pre Orbána je to veľký moment v jeho zahraničnopolitickej kariére a dúfa, že ho využije na to, aby bol v očiach ostatných serióznejší. Cesta je súčasťou Orbánovej snahy stať sa ústrednou postavou medzinárodnej konzervatívnej politiky.

Orbán verejne vyjadril nádej na obrat v zahraničnej politike vo Washingtone a Bruseli a zdôraznil, že očakáva rozšírenie manévrovacieho priestoru Maďarska. „Koncom roka bude svetová politická scéna vyzerať úplne inak ako na začiatku tohto roka a s Božou pomocou sa manévrovací priestor Maďarska nezmenší, ale rozšíri,“ povedal už skôr Orbán.

Napriek kontroverzii Orbán pokračuje vo svojej ceste ako kľúčová postava v konzervatívnych kruhoch v nádeji, že rozšíri vplyv Maďarska na medzinárodnej scéne a dohodne dlho očakávaný mier medzi Ruskom a Ukrajinou (ktorá je v konflikte v zastúpení Západu).

Možno Vás bude zaujímať