Dnes prebehol presun lietadiel F-16 na Ukrajinu

Spojenci z NATO dnes oznámili, že začali s presunom stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Dánsko a Holandsko začali s presunom lietadiel a Belgicko a Nórsko sa zaviazali poskytnúť ďalšie lietadlá, uvádza sa v tlačovej správe Bieleho domu, informuje agentúra AFP.

“Kým hovoríme, prebieha presun lietadiel F-16,” povedal minister zahraničných vecí Antony Blinken na summite NATO k 75. výročiu vo Washingtone. 

Na ukrajinskom nebi toto leto

“Tieto lietadlá budú lietať na oblohe Ukrajiny toto leto,” povedal.

“Zaviazali sme sa k ďalšiemu posilňovaniu vzdušných spôsobilostí Ukrajiny, ktoré budú zahŕňať letky moderných viacúčelových lietadiel štvrtej generácie F-16,” uvádza sa v dokumente. V oznámení sa poznamenáva, že západná koalícia má v úmysle podporovať údržbu a vyzbrojovanie lietadla, “ako aj ďalší súvisiaci výcvik pilotov na zlepšenie prevádzkovej efektívnosti”.

Ukrajina dlho hľadala pokročilé západné lietadlá a prezident Joe Biden vlani v auguste dal súhlas na presun amerických lietadiel F-16 do krajiny, napriek predchádzajúcim obavám, ako dlho bude ukrajinskej armáde a pilotom trvať výcvik na lietadlá. Blinken povedal, že odovzdanie lietadiel by malo byť signálom pre ruského prezidenta Vladimira Putina .

Washington a Kyjev si myslia, že lietadlá urýchlia cestu k mieru. Efekt však môže byť iný.

” Škody, ktoré budú Rusku a jeho záujmom naďalej spôsobované, sa len prehĺbia,” povedal Blinken. ” Najrýchlejšia cesta k mieru vedie cez silnú Ukrajinu,” uviedol americký diplomat.

Lietadlá F-16 priblížia „trvalý mier“, hovorí Zelenskyj a myslí si, že dodávka stíhačiek F-16 Ukrajine pomôže ukončiť vojnu. “F-16 približujú spravodlivý a trvalý mier a ukazujú, že teror musí zlyhať všade,” povedal Zelenski.

Kým NATO chce ukončiť konflikt na Ukrajine dodávaním ďalších vojenských zbraní a techniky, Maďarsko a Čína vyzývajú k ukončeniu mierovou cestou. Najnovšie sa verejne pridala aj India.

Indický premiér Naréndra Módí dnes z Viedne povedal, že India a Rakúsko sú pripravené poskytnúť všetku možnú podporu s cieľom rýchlo obnoviť mier a stabilitu na Ukrajine.
Rakúsko by mohlo byť “miestom dialógu” pre “budúce mierové summity”.

Možno Vás bude zaujímať