Geopolitický kontext čínsko-bieloruského vojenského výcviku, ktorý sa koná v týchto dňoch na hranici s Poľskom

Čínska armáda začala spoločné vojenské cvičenia v Bielorusku, ktoré sa bude v najbližších 11 dňoch konať v Breste, meste ležiacom neďaleko hraníc s Poľskom, členom NATO. Tieto vojenské cvičenia, na ktorých sa zúčastňujú dvaja kľúčoví ruskí spojenci, prichádzajú po tom, ako sa Bielorusko stalo desiatym členom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) na 24. stretnutí lídrov SCO v kazašskej Astane.

Bieloruská vláda uviedla, že tieto cvičenia „umožnia položiť základy pre ďalší rozvoj bielorusko-čínskych vzťahov v oblasti spoločného výcviku vojsk“. Na druhej strane Čína ich označila za „protiteroristický výcvik“, ktorý je v súlade s „ročným plánom a konsenzom“ – píše INDEPENDENT.

Je to prvýkrát za šesť rokov, čo Čína vyslala vojenský personál do Bieloruska na takéto cvičenia, zatiaľ čo posledné bilaterálne cvičenia sa konali v Číne. Obe krajiny sa zúčastnili aj na ruskom multilaterálnom cvičení Východ (Vostok) v auguste 2022. Čína a Bielorusko sa vlani v auguste dohodli na uskutočnení ďalších spoločných vojenských cvičení po stretnutí vtedajšieho šéfa čínskej obrany Li Shangfu a bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku.

Geopolitický kontext
Bieloruské ministerstvo obrany zverejnilo fotografie znázorňujúce príchod jednotiek Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády do Bieloruska na čínskom strategickom dopravnom lietadle Y-20. Brest sa nachádza necelých päť kilometrov od hraníc s Poľskom, členom EÚ a NATO, ktorý je významným spojencom Ukrajiny v rámci rusko-ukrajinského konfliktu. Brest je navyše od Ukrajiny vzdialený len 50 kilometrov.

Samotné načasovanie (keďže v týchto dňoch prebieha summit NATO vo Washingtone) a miesto čínsko-bieloruských vojenských cvičení (ktoré sa konajú na hranici s Poľskom, členským štátom NATO) by mohlo deklarovať čínsku pozíciu v geopolitickom priestore a v medzinárodných otázkach.

Možno Vás bude zaujímať