Patrioti pre Európu sa stali treťou najväčšou skupinou v parlamente EÚ, Jordan Bardella je predsedom frakcie

Jordan Bardella z Francúzskeho národného zhromaždenia bude predsedom novej krajne pravicovej skupiny Európskeho parlamentu Patriots for Europe.

Francúzske národné združenie sa v pondelok oficiálne pripojilo k skupine Patriots for Europe a okamžite sa stalo najväčšou národnou delegáciou so svojimi 30 zákonodarcami EÚ a Bardella bol zvolený za predsedu Patriotov na stretnutí v Bruseli, ktoré trvalo menej ako 20 minút.

Skupina Patriots for Europe vznikla koncom júna a jej súčasťou sú aj poslanci Európskeho parlamentu zo strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Kinga Gál z Fideszu bola vymenovaná za prvú podpredsedníčku.

Bývalý generálny tajomník skupiny Identity & Democracy Philip Claeys bude generálnym tajomníkom novej skupiny, čo je najsilnejšia administratívna úloha. Pridanie poslancov z Národného združenia znamená, že Patriots for Europe sú podľa tlačovej správy Patriots treťou najväčšou parlamentnou skupinou s 84 zákonodarcami z 12 krajín.

Okrem Národného združenia a Fideszu sú ďalšími členmi skupiny Liga (Taliansko), Vox (Španielsko), Chega (Portugalsko), Akcia nespokojných občanov (Česká republika), Přísaha a Motoristé (Česká republika), Kresťanskodemokratická lidová strana (Maďarsko), Strana slobody (Rakúsko), Strana za slobodu (Holandsko), Vlaams Belang (Belgicko), Dánska ľudová strana, Hlas rozumu (Grécko) a Lotyšsko Prvé.

Bardella – ktorý nebol prítomný na stretnutí v Bruseli – vo vyhlásení uviedol, že Patrioti „predstavujú nádej pre desiatky miliónov občanov európskych národov, ktorí si cenia svoju identitu, svoju suverenitu a slobodu. Ako vlastenecké sily budeme spolupracovať, aby sme znovu prevzali naše inštitúcie a preorientovali politiku tak, aby slúžila našim národom a ľuďom.”

Možno Vás bude zaujímať