Radikálny militarizačný krok Nemecka. Koho pošlú slúžiť do armády?

Generálny inšpektor Bundeswehru Carsten Breuer predložil návrh na povinnú vojenskú službu pre mužov a ženy, pričom zdôraznil potrebu zvýšiť počet vojenského personálu v nemeckej armáde – uvádza DW.

Carsten Breuer, najvyšší dôstojník nemeckej armády poukázal na to, že v súčasnosti zmrazená vojenská služba podľa ústavy sa vzťahuje len na mužskú populáciu a že rovnosť medzi pohlaviami je potrebné zaviesť po adekvátnej politickej a spoločenskej diskusii.

Minister obrany Boris Pistorius v júni predstavil plány na nový model vojenskej služby, ktorý zahŕňa šesťmesačný základný výcvik s možnosťou doplnkovej služby na základe zmluvy na 17 mesiacov, čím sa otvára možnosť účasti dievčat.

Prípravy na povinnú vojenskú službu

Breuer podporil Pistoriusov model zdôraznením, že je potrebné zvýšiť počet vojakov, aby sa splnili požiadavky NATO, pričom poznamenal, že Nemecko je kľúčovým členom Severoatlantickej aliancie.

„Na uspokojenie týchto potrieb potrebujeme viac ako 400 000 vojakov a záložníkov. Bez povinnej vojenskej služby to nedokážeme dosiahnuť,“ povedal Breuer.

Povinná vojenská služba bola v Nemecku prerušená v roku 2011 počas mandátu konzervatívneho ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga , čo vlastne znamenalo zrušenie povinnej vojenskej služby.

Tento návrh generálneho inšpektora Bundeswehru vyvolal v Nemecku živú diskusiu o budúcnosti vojenského systému a úlohe žien v armáde.

Možno Vás bude zaujímať