„Naši ľudia sa neodvolateľne obrátili chrbtom k ECOWAS“ – Burkina Faso, Mali, Niger podpísali na prvom summite AES zmluvu o konfederácii

Vojenskí lídri Burkiny Faso, Mali a Nigeru podpísali v sobotu na prvom summite Aliancie sahelských štátov (AES) v Niamey konfederačnú zmluvu, ktorej cieľom je posilniť pakt vzájomnej obrany.

Nigérijský generál Abdourahamane Tchiani, kapitán Burkiny Faso Ibrahim Traore a plukovník Mali Assimi Goita podpísali zmluvu „smerom k väčšej integrácii“ medzi týmito tromi krajinami po prerušení vzťahov s existujúcim západoafrickým blokom. Tchiani povedal, že konfederačná zmluva umožní národom prijať právny a inštitucionálny rámec, ktorý dá AES podstatu a identitu.

“Naši ľudia sa neodvolateľne obrátili chrbtom k ECOWAS. Teraz je na nás, aby sme vytvorili konfederáciu Aliancie sahelských štátov, alternatívu k akémukoľvek umelému regionálnemu zoskupeniu, budovaním suverénneho spoločenstva národov,” dodal.

Assimi Goita medzitým ocenil rozhodnutie národov a povedal, že aliancia bola schopná premeniť zmluvy a dohody na činy.

Ekonomické spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) uvalilo na krajiny AES niekoľko sankcií po vojenských prevratoch, ktoré prevzali moc v týchto troch krajinách. AES bola založená v septembri 2023, niekoľko mesiacov predtým, ako vojenské režimy pri moci v Burkine Faso, Mali a Nigeri v januári oznámili svoje spoločné vystúpenie z Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS). Tieto tri krajiny údajne obvinili organizáciu, že je „pod vplyvom cudzích mocností“, ako aj „zrada svojich základných princípov“ a stáva sa „hrozbou pre svoje členské štáty“.

Možno Vás bude zaujímať