Marine Le Penová : Ak chce Emmanuel Macron poslať vojakov na Ukrajinu a premiér je proti, tak na Ukrajine nebudú žiadne jednotky

Podpora pre Kyjev sa pravdepodobne oslabí, ak sa pravica dostane k moci vo francúzskych parlamentných voľbách v nedeľu.

Marine Le Penová, líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národné zhromaždenie (RN), prisľúbila, že premiér jej strany zabráni Kyjevu použiť zbrane s dlhým doletom, ktoré dodáva Francúzsko, na útok na Rusko a zablokuje francúzskeho prezidenta Macrona vo vyslaní francúzskych vojakov na Ukrajinu.

„Ak chce Emmanuel Macron poslať vojakov na Ukrajinu a premiér je proti, tak na Ukrajine nebudú žiadne jednotky. Posledné slovo má premiér,“ povedala Le Penová pre CNN.

Marine Le Penová poskytla CNN pred druhým kolom predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku rozsiahly rozhovor.

Le Penová sa odmietla zaviazať k okamžitému vylúčeniu rasistických kandidátov zo svojej strany a naznačila prudký posun vo francúzskej podpore Ukrajine, ak jej strana vyhrá.

Strana v minulosti ostro odmietala Európsku úniu, pozíciu, ktorú odvtedy zmiernila, ale stále chce pracovať zvnútra na oslabení moci 27-členného bloku.

Prieskumy ukazujú, že RN by mohla mať v pondelok v Národnom zhromaždení najviac kresiel spomedzi 577 zákonodarcov, hoci je nepravdepodobné, že budú mať absolútnu väčšinu, takže Macron pravdepodobne ponúkne nomináciu budúceho premiéra krajiny. Mladý chránenec Marine Le Penovej a predseda strany Jordan Bardela predtým povedal, že premiérsku funkciu prijme len vtedy, ak RN vyhrá s dostatočne veľkým náskokom.

Aj bez premiéra by každá legislatíva vo francúzskom parlamente musela získať podporu pravice. Ak RN dostane post premiéra, vytvorí to napäté spolužitie s Macronovým centristickým predsedníctvom, najmä pokiaľ ide o centrálne politiky, ako je francúzska podpora ukrajinskej vojne proti Rusku.

V menších obciach a mestách sa hlasovanie končí o 20. hodine. Ihneď po uzavretí posledných volebných miestností o 20:00 zverejnia anketári prvé národné projekcie na základe skorých čiastkových výsledkov z volebných miestností. Prvé projekcie sú zvyčajne veľmi presné.

Sčítanie hlasov zvyčajne ide rýchlo. Ak je však výsledok tesný – napríklad ak má RN niekoľko kresiel na absolútnu väčšinu – konečný výsledok môže byť známy až v pondelok v skorých ranných hodinách.

Možno Vás bude zaujímať