Mali, Burkina Faso a Niger vytvoria novú alianciu AES, vyhostili francúzskych vojakov, a obrátili sa na Rusko

Lídri troch západoafrických vojenských vlád sa majú po prvý raz stretnúť, aby upevnili alianciu vytvorenú napriek odporu susedných krajín. V rokoch 2020 až 2023 prevzali moc v Mali, Burkine Faso a Nigeri v sérii prevratov.

Všetky tri krajiny – ktoré teraz tvoria Alianciu sahelských štátov (L’Alliance des États du Sahel (AES) ) – boli zasiahnuté džihádistickým násilím, čo je čiastočne dôvod na prevzatie moci armádou. V januári všetci oznámili plán opustiť širší regionálny blok Ecowas, ktorý má v nedeľu vlastný summit.

Na sobotňajšom stretnutí v hlavnom meste Nigérie Niamey sa očakáva, že šéfovia vojenských vlád formálne založia alianciu, známu pod francúzskou skratkou AES.

Rozhovory organizuje vodca Nigeru, generál Abdourahmane Tchiani, ku ktorému sa pripojili kapitán Ibrahim Traoré z Burkiny Faso a plukovník Assimi Goïta z Mali.

Bezpečnostná spolupráca je jednou z priorít programu, ale AES sa bude zameriavať aj na vytváranie užších ekonomických väzieb vrátane cieľa vytvorenia spoločnej meny. Išlo by o odmietnutie francúzskeho franku CFA, ktorý sa používa v mnohých štátoch regiónu.

Všetky tri krajiny vyhostili francúzskych vojakov, ktorí tam boli v rámci protidžihádistickej misie a obrátili sa na Rusko so žiadosťou o vojenskú pomoc.

Výzvy na väčšiu suverenitu a odmietnutie bývalej koloniálnej mocnosti boli kľúčovou súčasťou rétoriky vojenských vodcov. Krajiny tiež odolali výzvam Ecowas na rýchly návrat k civilnej vláde.

Kapitán Traoré prišiel do Niamey deň pred stretnutím a bol privítaný nadšeným prijatím. Na televíznych záberoch vidno jasajúce davy mávajúce vlajkami Nigérie a Burkiny. Medzi nimi bol aj Sidi Mohamed, šéf Národnej rady mládeže. „Dnes sme ako Afričania veľmi hrdí na to, že vidíme samit, kde je to africký samit, samit, na ktorom sa štáty rozhodli spojiť svoje sily, spojiť svoje sily, aby vytvorili alianciu pre svoj rozvoj, bez akýchkoľvek zahraničných zainteresovaných strán, bez akýchkoľvek náprotivky z mocností, ktoré sú zvyknuté nám vládnuť,“ povedal novinárom.

Plukovník Goïta mal prísť v sobotu.

Za posledné desaťročie sa Sahel stal čoraz viac ohniskom militantných aktivít Islamského štátu, čo vytváralo neistotu a nestabilitu.

Možno Vás bude zaujímať