Orbán: Začali sa prípravy na možnú operáciu NATO na Ukrajine.

Prípravy NATO na operáciu na Ukrajine sú v ostrom kontraste s obranným charakterom aliancie a hrozia jej samovraždou, uviedol Viktor Orbán v článku pre Newsweek.

„NATO sa blíži k bodu zlomu. Treba pripomenúť, že najúspešnejšia vojenská aliancia v histórii bola založená ako mierový projekt a jej budúci úspech závisí od jej schopnosti zachovať mier. Dnes je však namiesto mieru na programe hľadanie vojny a namiesto obrany útok, to všetko je v rozpore s hlavnými hodnotami NATO,“ píše Orbán pri príležitosti blížiaceho sa summitu NATO vo Washingtone.

NATO má za úlohu zachovať Alianciu ako „mierový projekt“.

Pokiaľ ide o budúcnosť Aliancie, Maďarsko „nesúhlasí úplne s väčšinou členských štátov“, ktoré sa domnievajú, že konflikt s inými geopolitickými mocnosťami je nevyhnutný.

„V súčasnosti čoraz viac hlasov v NATO hovorí v prospech nevyhnutnosti vojenskej konfrontácie s inými svetovými geopolitickými mocnosťami. Táto myšlienka nevyhnutnej konfrontácie je ako sebanaplňujúce sa proroctvo. Čím viac lídri NATO veria, že konflikt je nevyhnutný, tým väčšiu úlohu zohrajú pri jeho začatí,“ varoval Orbán.

Ako ozrejmil, teraz je to zrejmejšie pre správy, že sa začali prípravy na možnú operáciu NATO na Ukrajine a vojská krajín Aliancie sú už blízko ukrajinského frontu.

„Našťastie, Maďarsko dosiahlo dôležitú dohodu s NATO, ktorá uznáva našu dôležitú úlohu v Aliancii a ktorá nás oslobodzuje od priamej podpory Ukrajine, či už vojenskej alebo finančnej. Ale musíme byť veľmi opatrní, pokiaľ ide o opustenie hodnôt, na ktorých bola naša Aliancia založená. Účelom vzniku NATO je zabezpečiť mier v záujme stabilného ekonomického, politického a kultúrneho rozvoja.NATO plní svoj účel, keď sa usiluje o mier, nie vojnu. Ak si namiesto spolupráce zvolí konflikt a namiesto mieru vojnu, zabije sa,“ uzavrel.

Možno Vás bude zaujímať