“Berieme to celkom vážne” – Putin po tom, čo Trump povedal, že je “pripravený a ochotný” zastaviť ukrajinskú krízu

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na tlačovej konferencii po summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Astane komentoval vyhlásenia bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa týkajúce sa Ukrajiny.

Putin uznal Trumpovo vyjadrené želanie ukončiť konflikt na Ukrajine a uviedol: “Skutočnosť, že pán Trump ako kandidát na prezidenta hovorí, že je pripravený a ochotný zastaviť vojnu na Ukrajine, berieme celkom vážne.”

Putin však poznamenal, že kľúčovou otázkou zostávajú konkrétne Trumpove návrhy, ako tento cieľ dosiahnuť. Napriek tomu Putin vyjadril dôveru v Trumpovu úprimnosť a naznačil ruskú podporu takémuto úsiliu.

Pokiaľ ide o potenciálne rokovania s ukrajinskou Najvyššou radou (parlament), Putin vyjadril obavy zo súčasných politických pomerov na Ukrajine, pričom kontrolu vládnucej elity označil za prekážku zmysluplného dialógu. Odvolával sa na rozhodnutie ukrajinského najvyššieho súdu z roku 2015, ktoré stanovilo limity prezidentského obdobia, pričom tvrdil, že podľa ukrajinskej ústavy by všetky právomoci mali prejsť na Radu po skončení funkčného obdobia prezidenta. Putin však kritizoval Radu za to, že neprevzala tieto právomoci, čo naznačuje, že zapojenie sa do rokovaní za súčasných okolností by bolo náročné.

Kontext Putinových poznámok zahŕňa pretrvávajúce politické napätie na Ukrajine po oficiálnom ukončení funkčného obdobia prezidenta Zelenského 21. mája, čo viedlo k diskusiám o politickej legitímnosti a vládnutí v krajine. Medzinárodné organizácie ako EÚ a OSN potvrdili uznanie Zelenského vodcovstvu napriek vypršaniu jeho funkčného obdobia a následnému politickému vývoju na Ukrajine.

Možno Vás bude zaujímať