Maďarsko zvažuje vystúpenie z Medzinárodného trestného súdu

Maďarsko zvažuje vystúpenie z Medzinárodného trestného súdu (ICC). Premiér Viktor Orbán nariadil trom ministrom, aby „vyšetrili, aké by mohli byť dôsledky v prípade odstúpenia Maďarska od členstva“ v ICC, píše portál 24.HU.

V správe sa uvádza, že Orban požiadal troch ministrov, aby pripravili hodnotenie možných dôsledkov počas stretnutia Rady ministrov, ktoré sa konalo dva dni po tom, ako ICC 20. mája podal žiadosť o zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta. Súd už vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a Maďarsko by sa v prípade jeho cesty do tejto krajiny ocitlo v zložitej situácii. 

Podľa Rímskeho štatútu, ktorý podpísalo aj Maďarsko a ktorý je základným dokumentom súdu, sú všetky signatárske štáty povinné vykonávať príkazy súdu. Maďarsko, ak sa rozhodne vystúpiť z ICC, by bolo prvou krajinou v Európskej únii, ktorá nie je členom súdu so sídlom v holandskom Haagu.

Ak by Maďarsko vystúpilo z ICC, bolo by síce prvou krajinou v EÚ, ale možno nie poslednou, ktorá by k takémuto kroku pristúpila.

Možno Vás bude zaujímať