Veľká Británia: Víťazstvo labouristov a sľuby nového premiéra

Rishi Sunak ohromil Westminster a mnohých vo svojej vlastnej strane tým, že v máji vyhlásil voľby skôr, ako sa očakávalo, zatiaľ čo konzervatívci zaostali v prieskumoch verejnej mienky za labouristami o približne 20 bodov a jeho kampaň sa ukázala ako katastrofa, píše agentúra Reuters.

Keir Starmer sa zaviazal, že prinesie zmenu do Británie po tom, čo jeho Labouristická strana zvíťazila vo všeobecných voľbách, čím sa skončila 14-ročná vláda konzervatívcov.

Najhorší výsledok konzervatívcov

Stredoľaví labouristi majú získať obrovskú väčšinu v 650-člennom parlamente, zatiaľ čo konzervatívci Rishi Sunaka budú mať najhorší výsledok v dlhej histórii strany, keďže ich voliči potrestali za vysoké životné náklady, zlé verejné služby a sériu škandálov.

“Zmena začína teraz,” povedal Starmer vo svojej víťaznej reči. “Povedali sme, že skončíme s chaosom a urobíme to, povedali sme, že otočíme novú stránku, a urobili sme to.” Dnes začíname ďalšiu kapitolu, začíname prácu na zmene, poslanie národnej obnovy a začíname znovu budovať našu krajinu.”

Sunak predtým priznal porážku a povedal, že zavolal Starmerovi, aby mu zablahoželal k víťazstvu. “Dnes bude moc prechádzať z jednej ruky do druhej pokojným a usporiadaným spôsobom, s dobrou vôľou všetkých strán,” povedal Sunak. “Máme sa veľa čo učiť a o čom premýšľať a beriem na seba zodpovednosť za porážku mnohých dobrých a pracovitých konzervatívnych kandidátov. Je mi to ľúto.”

Napriek drvivému víťazstvu Starmera a jeho strany je potrebné povedať, že sa dostáva k moci v čase, keď krajina čelí sérii skľučujúcich výziev. Pred novou vládou stoja veľké výzvy.

Možno Vás bude zaujímať