Andrej Babiš dúfa, že novú frakciu sa podarí ustanoviť už budúci týždeň

Predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš dúfa, že novú frakciu v Európskom parlamente (EP) “Patrioti pre Európu”, ktorej vznik oznámil spolu s ďalšími politikmi v nedeľu (30.6.), sa podarí ustanoviť budúci týždeň. Napísal to v utorok na sociálnej sieti X a predstavil program.

Pre EÚ máme spoločný program:1) Chceme, aby rozhodovali suverénne členské štáty, nie Európska komisia prostredníctvom európskych peňazí.2) Chceme zastaviť nelegálnu migráciu, ktorá ohrozuje našu kultúru a hodnoty.3) Chceme zmeniť Green Deal, ktorý ničí náš priemysel a poľnohospodárstvo,” uviedol Babiš a dodal, že “frakciu vymenujú už budúci týždeň.”

Rokovania o založení frakcie ‘Patrioti pre Európu‘ stále prebiehajú. Som rád, že na našu výzvu reagujú ďalšie strany a europoslanci a dúfam, že už budúci týždeň sa nám podarí frakciu ustanoviť,” napísal český expremiér.

Vznik politickej aliancie vo Viedni okrem Babišovho hnutia ANO oznámili Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Vznik novej frakcie už v nedeľu ocenil líder talianskej strany Liga Matteo Salvini, ktorý by sa k nim podľa médií mohol pridať.

Na vznik frakcie v EP je potrebných minimálne 23 poslancov, ktorí boli zvolení aspoň v siedmich krajinách. Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasbugu ustanovujúce plenárne zasadnutie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Možno Vás bude zaujímať