Katalánski lídri zostávajú v exile. Puigdemont prirovnal sudcov Najvyššieho súdu k sicílskej mafii

Najvyšší súd Španielska v pondelok zamietol žiadosť o uplatnenie nového zákona na bývalého katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta a ďalších lídrov katalánskej nezávislosti s tým, že zákon: „nemožno aplikovať na niektoré zločiny, z ktorých sú obvinení“ – uvádza Politico.

Španielsky premiér Pedro Sánchez bol schopný zostaviť súčasnú španielsku vládu len vlani v novembri po tom, čo súhlasil s amnestiou Puigdemonta a ďalších katalánskych separatistov. Kontroverzný zákon o amnestii prijatý 30. mája mal omilostiť tých, ktorí sa podieľali na organizácii referenda a pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska v roku 2017.

Súd však naďalej obžalovaných zo sprenevery a ohrozovania finančných záujmov Európskej únie obviňuje aj napriek tomu, že prokurátori nedokázali, že lídri separatistov použili na financovanie svojich aktivít eurofondy. Sudcovia poukázali na to, že samotný pokus o nezávislosť predstavuje hrozbu pre finančné záujmy bloku. Podľa nich by úspešné referendum o nezávislosti Katalánska v roku 2017 ovplyvnilo územné hranice EÚ a príspevok Španielska do rozpočtu únie.

Príprava žalôb

„Keď sudcovia upravujú politiku svojej kariéry a používajú ju na rozvracanie právneho štátu, má to svoje meno. Našiel by som to v trestnom zákone.“ – komentoval Puigdemont na svojej sociálnej sieti X, pričom sudcov Najvyššieho súdu prirovnal k sicílskej mafii, pričom ich nazval „La Toga Nostra“.

Generálny tajomník Puigdemontovej strany Junts Jordi Turull označil rozhodnutie za “politické rozhodnutie, ktoré porušuje základné normy demokracie” a obvinil sudcov z organizovania “štátneho prevratu” – uvádza agentúra Reuters.

Očakáva sa, že separatistickí politici sa proti rozhodnutiu odvolajú na Ústavný súd krajiny výmenou za kritickú podporu separatistických strán pre nový mandát španielskeho premiéra Pedra Sáncheza .

Carles Puigdemont

Možno Vás bude zaujímať