Orbán pricestoval do Kyjeva, aby rokoval o spôsoboch riešenia konfliktu na Ukrajine

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval v utorok ráno do Kyjeva na rokovania s ukrajinským prezidentom Vladimírom Zelenským, oznámil Orbánov tlačový šéf Bertalan Havasi.

Hlavnou témou stretnutia bude možnosť dosiahnuť mier,” citovala Havasiho maďarská tlačová agentúra MTI. Podľa neho Orbán a Zelenskyj “prediskutujú aj aktuálne otázky, ktorým čelia bilaterálne vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou.”

Ide o prvú Orbánovu návštevu Kyjeva od vypuknutia konfliktu na Ukrajine. Na rozdiel od iných lídrov EÚ sa maďarský premiér postavil proti posielaniu zbraní ukrajinskej armáde, keďže je za mierové riešenie konfliktu. Orbán a Zelenskyj spolu krátko hovorili počas summitu EÚ v Bruseli koncom minulého týždňa. Predtým ukrajinský líder pozval maďarského premiéra na návštevu Kyjeva.

Za posledného dva a pol roka absolvovali niekoľko krátkych stretnutí na okraj medzinárodných podujatí, ale nikdy nemali zásadné rozhovory. 8. mája Zelenskyj v telefonickom rozhovore pozval Orbána na švajčiarsku konferenciu o Ukrajine, ale pozvanie odmietol. Na fóre, ktoré sa konalo 15. – 16. júna v letovisku Burgenstock, zastupoval Maďarsko maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto. Maďarská vláda predtým opakovane uviedla, že ešte nedozrel čas na Orbánovu návštevu Kyjeva alebo na plnohodnotné stretnutie so Zelenským. Maďarsko trvalo na zahrnutí svojich 11 požiadaviek týkajúcich sa menšín do rámcovej dohody pre rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ. 

Možno Vás bude zaujímať