Hamas prisľúbil, že v najbližších dňoch zverejní dôkazy o tom, že Izrael bombardoval nemocnicu

Hovorca Hamasu Fawzí Barhúm povedal, že palestínske hnutie v najbližších dňoch poskytne medzinárodnému spoločenstvu dôkazy o tom, že smrtiaci útok na nemocnicu al-Ahli v pásme Gazy vykonal Izrael. Barhúm povedal, že Hamas vytvoril výbor, ktorého úlohou je zhromažďovať dôkazy o tom, že Izrael spôsobil masakre v pásme Gazy vrátane útoku na baptistickú nemocnicu al-Ahli. Takéto dôkazy, povedal, sú bohaté a zahŕňajú výpovede očitých svedkov a videozáznamy.

“Hamas poskytne svetu všetky dôkazy potvrdzujúce, že tento masaker bol spáchaný úmyselne, a predloží ho medzinárodným jurisdikciám,” povedal predstaviteľ Hamasu v rozhovore pre Newsweek. Barhúm povedal, že Izrael zasiahol nemocnicu riadenými strelami niekoľko hodín po tom, čo izraelská všeobecná bezpečnostná služba niekoľkokrát kontaktovala vedenie nemocnice a vyhrážala sa vyhodením budovy do vzduchu. Tvrdí tiež, že to nie je prvýkrát, čo Izrael zaútočil na nemocnicu.

Niekoľko izraelských predstaviteľov a komentátorov v posledných dňoch uviedlo, že Hamas ukrýva svojich bojovníkov a zbrane v civilných zariadeniach, ako sú školy a nemocnice, a v tuneloch pod týmito zariadeniami.  Kontraadmirál Daniel Hagari, hovorca Izraelských obranných síl povedal, že izraelské vyšetrovanie “potvrdilo, že nemocnicu nezasiahla žiadna paľba IDF zo zeme, mora alebo vzduchu”. Nedostatok štrukturálnych škôd na okolitých budovách a absencia významného krátera podľa neho naznačujú, že škody neboli spôsobené leteckým útokom.

Počkáme si teda na vyjadrenie a dôkazy Hamasu, ale ak sa potvrdí, že tento masaker bol spáchaný Izraelom, tak to bude mať nedozierne následky nielen pre samotný Izrael ale aj ich spojencov. Celý moslimský svet sa po tomto útoku na nemocnicu vzbúril a protesty nielen v krajinách Blízkeho východu ale aj v európskych metropolách neutíchajú.

Možno Vás bude zaujímať