Čo znamená rozhodnutie Pentagonu rozmiestniť dve lietadlové lode na Blízkom východe?

Po útokoch Hamasu na Izrael rozmiestňuje Pentagon dve lietadlové lode a ich sprievodné lode do východného Stredomoria.

Lietadlové lode sú údajne “odstrašujúcim prostriedkom”, aby zabránili šíreniu konfliktu, a sú schopné dopraviť významnú pomoc Izraelu, ktorý už má veľký počet vojnových lodí, lietadiel a pozemných jednotiek.

Lietadlová loď USS Gerald R. Ford (CVN-78) spolu so sprievodnými loďami dorazila do východného Stredomoria začiatkom minulého týždňa.

USS Gerald R. Ford (CVN-78) je schopný niesť viac ako 75 vojenských lietadiel, vrátane stíhacích lietadiel F-18 Super Hornet a E-2 Hawkeye ktoré fungujú ako systém včasného varovania.

Lietadlová loď má tiež arzenál rakiet stredného doletu zem-vzduch, ktoré sa používajú na potlačenie dronov a lietadiel.

USS Gerald R. Ford je tiež vybavený radarmi riadenia letovej prevádzky.

Sprievodné lode, ako napríklad raketový krížnik USS Normandy (CG-60), zahŕňajú raketové systémy zem-vzduch a protiponorkové bojové systémy.

Pentagón tiež nariadil druhej údernej skupine lietadlových lodí Dwight Eisenhower, aby sa presunula do východného Stredomoria, ale bude to trvať najmenej týždeň. USS Eisenhower (CVN-69) je vlajkovou loďou bojovej skupiny, ku ktorej sa podľa námorníctva pripojí krížnik s riadenými strelami a dva torpédoborce s riadenými strelami. USS Eisenhower môže niesť viac ako 60 lietadiel vrátane stíhačiek F/A-18.

Nosič s jadrovým pohonom USS Eisenhower bol prvýkrát uvedený do prevádzky v roku 1977 a bol prvým, ktorý uskutočnil vojnové operácie počas prvej vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

Možno Vás bude zaujímať