Výsledky prieskumu NBC News: 68 % Američanov sa obáva o Bidenovo duševné a fyzické zdravie

Nový prieskum ukázal, že približne dvaja z troch respondentov majú obavy o duševné a fyzické zdravie prezidenta Bidena.

Prieskum NBC News ukázal, že 68 percent sa obáva, že 80-ročný Biden nemá „nevyhnutné“ duševné a fyzické zdravie na to, aby mohol slúžiť ako prezident, pričom 55 percent uviedlo, že má „veľké“ obavy. Na porovnanie, 32 percent uviedlo, že majú menšie alebo žiadne obavy o Bidenovo zdravie.

Na otázku, či sa obávajú duševného a fyzického zdravia bývalého prezidenta Trumpa, 55 percent odpovedalo, že majú obavy, vrátane 44 percent, ktorí majú „veľké obavy“. Štyridsaťštyri percent uviedlo, že majú menšie alebo žiadne obavy, že Trump (77) má duševné a fyzické zdravie potrebné na to, aby mohol slúžiť ako prezident.

Šesťdesiat percent respondentov tiež uviedlo, že sú znepokojení tým, že Biden bude znovu zvolený, aby slúžil ďalšie štyri roky v Bielom dome, vrátane 46 percent, ktorí uviedli, že majú „veľké“ obavy. 58 percent odpovedalo rovnako pre Trumpa, vrátane 51 percent uviedlo, že majú „veľké“ obavy.

Prieskum, ktorý sa uskutočnil po tom, ako bol Trump obvinený ministerstvom spravodlivosti z obvinení súvisiacich s jeho manipuláciou s utajovanými materiálmi, tiež zistil, že Trump má pohodlný náskok pred svojimi oponentmi v prezidentských primárkach GOP (Republikánska strana) v roku 2024 a že jeho náskok pred ostatnými prezidentskými kandidátmi od apríla vzrástol. Prieskum tiež ukázal, že takmer polovica republikánov chce, aby Trump pokračoval ako líder ich strany.

Prieskum sa uskutočnil od 16. do 20. júna medzi 1000 registrovanými voličmi a má odchýlku 3,1 percentuálneho bodu.

Možno Vás bude zaujímať